Kultaisennoutajan rotumääritelmä

Kultainennoutaja

Historia  Rotu on kotoisin Englannin ja Skotlannin rajaseudulta. Rodun historiaa voidaan seurata aina vuoteen 1835,jolloin alkavat Lordi Tweedmouthin ensimmäiset koirakohtaiset merkinnät jalostuksesta. Hän keräsi tietoja noutajien ominaisuuksista,kunnes osti itselleen Nous-nimisen keltaisen noutajauroksen. Lordi käytti jalostukseen Tweed-vesispanieleita,irlanninsetteritä,erilaisia noutajia ja ainakin kerran myös vihikoiraa. Lordin merkinnät loppuivat vuonna 1898 ja keltaisten noutajien jalostus uhkasi loppua tähän. Onneksi myös toinen aatelinen Lordi Harcourt oli kiinnostunut keltaisista noutajista. Hän rupesi jalostamaan olemassa olevaa kantaa kennelnimellä Culham. Keltainen noutaja hyväksyttiin viralliseksi roduksi vuonna 1913 ja rotunimeksi vahvistettiin Kultainennoutaja vuonna 1920.

Rotumääritelmä ryhmä 8

Ulkonäkö Kultainennoutaja on keskikokoinen ja voimakasrakenteinen koira. Sen olemus on hyväntahtoinen ja ystävällinen. Peitinkarva on laadultaan sileää,suoraa tai hieman laineikasta sekä väritykseltään mikä tahansa kullan-tai kermanvärinen. Ei punainen eikä mahongin värinen. Muutama valkea karva rinnassa sallitaan. Sen pohjavilla on paksua ja vettä hylkivää. Uroksen säkäkorkeus on 56-61 cm ja nartun 51-56 cm.

Yleisvaikutelma  Sopusuhtainen,tasapainoinen,toiminnanhaluinen,voimakas ja varmaliikkeinen koira. Terverakenteinen,ilme ystävällinen.

Käyttäytyminen ja luonne  Mukautuvainen,älykäs ja luontaisen työskentelykyvyn omaava. Hyväntahtoinen,ystävällinen ja luottavainen.

Pää  Tasapainoinen ja puhdaslinjainen. Kallo leveä muttei karkea. liityy kauniisti kaulaan. Kuono voimakas,leveä ja syvä. Kuono ja kaula suurinpiirtein samanpituiset. Otsapenger selvä. Kirsu mieluiten musta. Leuat vahvat. Täydellinen,säännöllinen leikkaava purenta,ts.alaleuan etuhampaat koskettavat kevyesti yläleuan etuhampaiden takapintaa.

Silmät  Tummanruskeat,etäällä toisistaan. Luomien reunat tummat.

Korvat  Keskikokoiset,kiinnittyneet suurinpiirtein silmien tasalle.

Kaula  Verraten pitkä,kuiva ja lihaksikas.

Eturaajat  Suorat ja vankkaluiset. lavat taakse kiinnittyneet,pitkät ja viistot. Lapaluu ja olkavarsi pitkät ja samanmittaiset. Eturaajat asettuneet selvästi rungon alle. Kyynärpäät tiiviisti rungonmyötäiset.

Runko  Tasapainoinen syvä rintakehä,lanne lyhyt. Kylkiluut pitkät ja hyvin kaareutuneet. Suora selkälinja.

Takaraajat  Lantio ja takaraajat vahvat ja lihaksikkaat. Sääri vankka. polvet hyvin kulmautuneet,kintereet matalat,takaa katsoen suorat,eivät sisään-tai ulospäin kääntyneet. Pihtikintereisyys erittäin epätoivottavaa.

Käpälät  Pyöreät kissankäpälät

Häntä  Ulottuu kintereeseen. Kiinnittynyt selkälinjan korkeudelle ja koira kantaa sitä suoraan selän tasalla. Hännänpää ei ole kaartunut.

Liikkeet  Voimakkaat,vetävät edestä ja takaa suorat. Askel pitkä ja vapaa. Etuaskel ei korkea.

Uusimmat kommentit

Jaa tämä sivu